OPA OPA

Co je GRAVLAX, GRAAVILOHI?

Co je GRAVLAX, GRAAVILOHI?
16. 2. 2022

CO JE GRAVLAX, GRAAVILOHI?
Když se řekne Skandinávie, dobré polovině světa se vybaví ryba, a když se řekne ryba ze Skandinávie, je to losos (švédsky lax, finsky lohi).

Skandinávci jsou úžasní v tom, jak ryby připravují – udí je studeným či teplým kouřem, nakládají do láku nebo oleje, nebo je rovnou pohřbí.

Teď si určitě řeknete: Cože? Pohřbí? Ano. Tak zní totiž název pokrmu, který je každotýdenní položkou jídelníčku téměř každého „Seveřana“. Gravlax (graavilohi ve finštině) je totiž skutečně pohřbený losos, znamená lososa šikovně naloženého do suché marinády ze soli. Tímto naložením se ryba na krátký čas zakonzervuje a nekazí se. Vždyť dobře víte, jak je to s rybou a hostem druhý nebo třetí den. Báječné na tom všem je, že se z lososa stane legendární pochoutka a ozdoba švédských stolů.

Teoreticky vzato, jedná se stále o syrovou rybu. Ale pokud vám chutná uzený losos, tak vás asi překvapí, jak blízko mu má tenhle záhadný gravlax. Barvou, konzistencí, dokonce i chutí.

K čemu je to dobré? Těžko byste hledali působivější a přitom jednodušší předkrm. To si tak jednoho dne koupíte kousek čerstvé ryby, naložíte ho do soli a cukru, odložíte do lednice a za pár dní můžete krájet a podávat. Samozřejmě, že to má svá pravidla a zákonitosti a možnosti.

 


#gravlax #skandinavie #recepty #finsko #lohi #salmon #losos #graavilohi #madeinfinland

Chcete být informování o novinkách, akcích a slevách?

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
Obsah košíku
Celkem:
Zobrazit košík
Vrátit se k nakupování