Vlastnosti pečení a vaření tradiční litiny jsou nesrovnatelné. Vnější a vnitřní povrch litinové pánve jsou smaltované, což usnadňuje čištění a použití. Kombinace litiny a smaltu je trvanlivá a odolná proti poškrábání. Pánev je vhodná pro použití v troubě i ve všech typech varných desek, včetně indukce. Litinové nádobí a pánve z řady Arki jsou univerzální, vhodné pro fritování, zapékání i ve vysoké teplotě.
Litinové nádobí se ohřívá po celou dobu, což znamená, že části rukojeti nádobí mohou být horké. Při manipulaci s nádobou používejte ochranné rukavice nebo ochranný kryt na rukojeď pánve.
- Průměr pánve: 24 cm
- Materiál: Smaltovaná litina
- Nákladní hmotnost: 2, 278 kg
Mytí a údržba:
Mytí a údržba litinového nádobí (pánve, hrnce, tály) bez chemického nepřilnavého povrchu je velmi jednoduchá, ale přesto zabere pár minut času. Odměnou vám bude takřka neomezená životnost vašeho litinového nádobí. Zároveň čím častěji pánev budete používat a dobře o ni pečovat, bude se zkvalitňovat přírodní nepřilnavý povrch nádobí, tzv. "seasoning", tvořený zapečeným jedlým olejem do nádobí.
Litinové nádobí neslouží ke skladování hotového jídla, jelikož by postupem času mohlo dojít k narušení "seasoningu" a případné korozi pánve (zejména u kyselých jídel, která obsahují rajčata, fazole nebo víno, ocet, apod.). Litinové nádobí tudíž myjeme velmi brzo po jeho použití, ale ne zase hned, pokud je ještě horké. Počkáme, až pomalu vychladne a umyjeme ho v teplé proudící vodě a osušíme utěrkou. K odstranění případných nápeků používejte polykarbonátovou škrabku nebo kartáček na mytí nádobí. Můžete použít i malé množství saponátu, pokud je potřeba. V žádném případě nenechávejte litinové nádobí "odmáčet" za účelem odstranění případných nečistot.
Po každém umytí potřete celé nádobí slabou vrstvou jedlého oleje a vytřete papírovou utěrkou do sucha. Oleje použijte takové množství, které obnoví lesk nádobí a nezanechá lepkavou vrstvu. Tím zachováte „seasoning“ a ochráníte nádobí před působením vlhkosti. Litinové nádobí nepatří do myčky nádobí!