Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl dokonalý.
Čas flambování
Flambování na pánvi by mělo trvat 20 až 30 sekund. Po této době odřízněte přístup kyslíku hořící potravině nasazením krytu.
Při zapalování pokrmu na talíři však pamatujte, že alkohol hoří asi minutu. Zapalme tedy pokrm ve správnou chvíli, aby si plamen mohli vychutnat i hosté.
Flambovaný alkohol: nedávejte ho moc, ani ne málo
Volba nápoje k polévání pokrmu před zapálením nemůže být náhodná. Pro flambování vybírejte takové s obsahem alkoholu mezi 40 a 60 %.
Likéry s nižším obsahem alkoholu (pivo, víno, šampaňské) nedosáhnou příslušného plamene a ty s vyšším obsahem alkoholu mohou představovat nebezpečí požáru.
Dobré spárování jídla a alkoholu je zásadní
Výběr alkoholu ovlivňuje chuť pokrmu. Proto je jeho správný výběr do pokrmu zásadní pro zvýšení chuťových hodnot.
Zde jsou návrhy našich kuchařů.
Steak + whisky
Kuře + koňak
Krevety + brandy
Zvěřina + gin
Banány + rum
V čem spočívá flambování?
Flambování má několik výhod.
Chuťový tón alkoholu. Při flambování se alkohol odpaří a na pokrmu zanechá chuť likéru.
Karamelizovaná dochuť. Krátké zvýšení teploty pokrmu na 240 stupňů umocňuje lehce praženou a karamelizovanou dochuť.
Skutečná podívaná. Flambování je show, kterou hosté restaurací milují – a jistě budou chtít přijít i příště.